Kleine en grote beurt

De autofabrikanten schrijven voor dat je regelmatig onderhoud aan je auto moet laten uitvoeren. Dit wordt aangegeven in het onderhoudsschema dat bij de auto geleverd wordt. Hierdoor blijft de auto betrouwbaar en veilig rijden en worden eventuele slijtage delen gedetecteerd en verholpen.

De interval tussen 2 opeenvolgende beurten verschilt per type auto en is beschreven in het service boekje dat bij de auto hoort. De onderhoudsintervallen van een moderne auto zijn veel langer geworden en daarom is er van een traditioneel ‘kleine en grote beurt’ geen sprake meer. Het is belangrijk dat de beurt die bij een bepaalde kilometerstand hoort op tijd wordt uitgevoerd, dit kan veel narigheid voorkomen. Dit geldt ook voor het regelmatig controleren van de staat van de banden. Die banden zijn namelijk het enige contact dat je met wegdek hebt. Dus als die niet in orde zijn…

Wanneer heeft mijn auto een kleine beurt of grote beurt nodig?

Rijdt je in een nieuwere auto (jonger dan 8 jaar)? Dan verschijnt er meestal een melding op je dashboard wanneer het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Bij oudere auto’s moet je deze interval zelf bijhouden, indien u het onderhoud laat doen door APK Oldenzaal zullen wij u na elke beurt een service kaartje geven waarop vermeld staat wanneer de eerst volgende beurt uitgevoerd moet worden.

Wat is het verschil tussen de kleine beurt en grote beurt bij APK Oldenzaal?

Zowel de kleine beurt als de grote beurt valt onder het standaard onderhoud van uw auto. Van oudsher bevat grote beurt meer controlepunten dan de kleine beurt. Echter bij de moderne auto’s wordt het onderhoud uitgevoerd aan de hand van het serviceboekje dat bij de auto hoort en spreken we van een onderhoudsbeurt in plaats van kleine – en grote beurt.

Controlepunten onderhoudsbeurt

Het onderhoud van uw auto wordt uitgevoerd aan de hand van een checklist. Deze checklist bestaat onder meer uit de volgende onderdelen:

  • Olie verversen
  • Oliefilter vervangen
  • Bijvullen ruitensproeiervloeistof
  • Vervangen interieurfilter
  • Voertuig storingscodes uitlezen
  • Accucheck​​​​​​​
  • Remmen inspectie en -reiniging​​​​​​​
  • Banden inspectie
  • Controle werking aircosysteem
  • 32 aanvullende inspectie items​​​​​​​

Uit de beurt kan blijken dat er bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn. Onze monteur zal hierover contact met u opnemen en een prijsopgave geven.

Hoe lang duurt een onderhoudsbeurt?

Er moeten een groot aantal punten gecontroleerd worden tijdens de onderhoud beurt, daardoor neem dit een aantal uren in beslag. Indien er naast het reguliere onderhoud ook een aantal extra reparaties uitgevoerd moeten worden zal dit de tijdsduur verlengen.